top of page

המשל על הנזיר ותלמידו




המשל על הנזיר ותלמידו


סיפור הזן על הנזיר ותלמידו מגיע ממסורת הזן בודהיזם ומספר על נזיר זקן ותלמידו הצעיר שהולכים בדרך ופוגשים אישה יפה הנאבקת לחצות נהר. הנזיר הזקן מרים אותה, נושא אותה על גבו מעבר לנהר, וממשיך בדרכו. לאחר זמן מה, התלמיד, שנראה מוטרד, שואל: "כיצד נשאת אישה על גבך? הרי נדרי הנזירות אוסרים עלינו מגע עם נשים!" הנזיר משיב: "אני השארתי אותה על גדת הנהר. מדוע אתה עדיין נושא אותה?"


מסקנות מרכזיות מהסיפור:

1. שחרור מהעבר וחוסר היצמדות – הנזיר הזקן השאיר את האירוע מאחוריו, בעוד שהתלמיד המשיך לשאת אותו במחשבותיו. המסר הוא ללמוד לשחרר מחשבות טורדניות ולא להיאחז במה שכבר הסתיים.

2. גמישות לעומת דבקות נוקשה בכללים – הנזיר המבוגר הפגין הבנה שהמוסריות האמיתית אינה תמיד רק ציות עיוור לכללים, אלא גם מתן עזרה כשצריך. התלמיד, לעומת זאת, היה נוקשה בפרשנותו לכללים.

3. ההבדל בין פעולה ישירה לבין מחשבה מתמשכת – בעוד שהנזיר פעל מתוך כוונה טהורה ואז שחרר את האירוע, התלמיד נאבק במחשבותיו. לעיתים המחשבות שלנו מכבידות עלינו יותר מהמציאות עצמה.

4. שיפוטיות מול הבנה עמוקה – התלמיד שפט את המעשה על פי החוקים הכתובים, אך לא ראה את ההקשר הרחב יותר של עזרה לזולת. הנזיר המבוגר פעל מתוך חמלה ולא מתוך שיפוטיות.


הסיפור מלמד אותנו שכדי לחיות חיים רגועים וחופשיים יותר, עלינו ללמוד לשחרר מחשבות שליליות, להיות גמישים בהבנתנו את העולם, ולפעול מתוך חמלה ולא רק מתוך דבקות עיוורת בכללים.

 
 

Comments


bottom of page