top of page

השוואה בין טיפול זוגי מבוסס מובחנות לבין טיפול זוגי בגישת EFT






השוואה בין טיפול זוגי מבוסס מובחנות לבין טיפול זוגי בגישת  EFT

שתי גישות נפוצות בטיפול זוגי הן טיפול מבוסס מובחנות (Differentiation-Based    Therapy)  וטיפול ממוקד רגש (EFT – Emotionally Focused Therapy). לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות, והן מתאימות לסוגים שונים של זוגות ואתגרים זוגיים.

🔹 טיפול זוגי מבוסס מובחנות

עקרונות הגישה:

גישה זו, המבוססת על התיאוריות של ד"ר מיורי בואן[1] וד"ר דייוויד סנארש[2], שמה דגש על פיתוח מובחנות עצמית – כלומר, היכולת של כל פרט להיות נאמן לעצמו תוך שמירה על קשר רגשי עם בן/בת הזוג. הגישה רואה בזוגיות כלי לצמיחה אישית, תוך עידוד עצמאות רגשית, התמודדות עם חרדה זוגית ופיתוח תחושת עצמי חזקה.

✅ יתרונות:

חיזוק העצמאות הרגשית – מלמד זוגות כיצד להיות מחוברים מבלי להיות תלויים רגשית זה בזה.✔ התמודדות עם חרדה זוגית – מסייע לאנשים לפתח יציבות רגשית בתוך הקשר, ולא לצפות שהשותף יפתור את הקשיים האישיים שלהם.✔ צמיחה אישית דרך הקשר – רואה בזוגיות מנוף להתפתחות עצמית ושיפור החוסן האישי.✔ מתאים לזוגות במשברים מתמשכים – מסייע להתמודד עם דפוסים כרוניים של ריחוק ונתק רגשי.

❌ חסרונות:

דורש עבודה אישית משמעותית – מטופלים צריכים להיות מוכנים לקחת אחריות על עצמם ולא להשליך את בעיותיהם על בן הזוג.✖ פחות מתאים לזוגות במצבי משבר חריפים – כמו בגידות או טראומות זוגיות, בהם דרושה התערבות רגשית עמוקה ומידית.✖ עשוי להיות מאתגר רגשית – עידוד מובחנות רגשית דורש מהמטופלים לשאת תסכולים במקום לחפש הקלה מיידית.


🔹 טיפול זוגי ממוקד רגש (EFT – Emotionally Focused Therapy)

עקרונות הגישה:

הגישה פותחה על ידי ד"ר סו ג’ונסון (בהמשך למחקריו של ד"ר ג'ון בולבי) ומתמקדת ביצירת חיבור רגשי עמוק בין בני הזוג. EFT  מבוסס על תיאוריית ההתקשרות ומדגיש כיצד דפוסי התקשרות משפיעים על האינטראקציות הזוגיות. הגישה מסייעת לזוגות להבין את הצרכים הרגשיים העמוקים שלהם, לשנות דפוסים של ריחוק וקונפליקט, ולבנות קשר בטוח ותומך.

✅ יתרונות:

משפר את הביטחון הרגשי והחיבור – מסייע לזוגות ללמוד כיצד להיות נוכחים רגשית ולהגיב זה לזה בצורה תומכת.✔ מבוסס מחקרית – מחקרים מראים ש-EFT מוביל לשינויים ארוכי טווח בשביעות הרצון הזוגית.✔ מתאים לזוגות במשבר רגשי חריף – כולל בגידות, טראומות, בעיות אמון וכאב רגשי עמוק.✔ עובד גם על טראומות אישיות – מתאים לזוגות בהם אחד מבני הזוג חווה טראומה או חרדה הקשורה לקשר.

❌ חסרונות:

מתמקד בעיקר ברגש ופחות בהתנהגות – לא תמיד מספק כלים מעשיים לשינוי דפוסים זוגיים (כגון חלוקת תפקידים או קבלת החלטות).✖ עשוי לגרום לתלות רגשית – אם לא מבוצע נכון, זוגות עלולים להסתמך יותר מדי על בן הזוג לקבלת ביטחון רגשי.✖ לא תמיד מתאים לאנשים עם קושי בחיבור לרגש – אנשים שמתקשים להתחבר לרגשותיהם עשויים להרגיש פחות בנוח בגישה זו.


🔹 איזו גישה עדיפה?

💡 לטווח הקצר ולמשברים חריפים (כגון בגידות, ריחוק רגשי, חרדות זוגיות) – EFT נוטה להיות יעיל יותר, מכיוון שהוא מטפל ישירות בחיבור הרגשי ומייצר שינוי מיידי בהתקשרות.💡 לטווח הארוך ולזוגות שרוצים צמיחה אישית דרך הזוגיות – גישת המובחנות עשויה להיות אפקטיבית יותר, במיוחד עבור אנשים הרוצים ללמוד כיצד לשמור על איזון בין אינטימיות לעצמאות.💡 במצבים מסוימים, שילוב של שתי הגישות – EFT יכול לסייע לבנות בסיס רגשי בטוח, ולאחר מכן ניתן להשתמש בגישת המובחנות כדי לחזק את העצמאות האישית בתוך הקשר.

לסיכום,  הבחירה בגישה המתאימה תלויה בצרכים של הזוג, באופי הקשר ובסגנון האישי של בני הזוג להתמודד עם אתגרים רגשיים ומערכתיים, וכמובן החיבור של המטפל לכל גישה ומידת האמון שלו בה.



[1] בתחילת שנות ה-70, כתב בפעם הראשונה ד"ר מיורי בואן אודות המושג: "מובחנות של העצמי", כמושג ייחודי המתאר את תהליך התפתחותו של האדם כבעל אישיות אותנטית ומובחנת ממשפחתו. במאמרו "אנונימי" הוא הסביר תהליך נפשי מרכזי ומורכב זה, תוך הדגמה ע"י תיאור חושפני אמיץ ויוצא דופן, של התפתחותו האישית בסבך יחסיו עם משפחתו שלו. הבנה של תהליך התפתחותי זה היוותה מהפכה בפסיכולוגיה של הפרט, הזוג, המשפחה, יחסי החברות והעבודה.

[2] מידע על ד"ר דייויד סנארש ועבודתו: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Schnarch#Work

 
 

תגובות


bottom of page