top of page

"כל אדם איננו בר תוקף או בר החלפה" (ויקטור פרנקל)





אחד "הווירוסים" הנפשיים שאוכלים אותנו מבפנים וגורמים לחיינו עוגמות נפש, מצבי רוח, רגשות נחיתות, תחושות כשלון והחמצה, הוא הוירוס של תחושת חיים חסרי משמעות: אם נקשיב למחשבותינו נשמע לרוב אמירות כגון שאחרים יותר טובים ומוצלחים ממני, שאין לי שום דבר שאני טוב בו ולכן אין לחיי ערך, שאני לוזר חסר תקנה, שלא משנה מה אעשה תמיד אכשל ועוד. בקליניקה שלי "הווירוס" הזה מופיע לרוב יחד עם השוואות לאחרים: לכולם יותר קל, יש יותר כסף, זוגיות טובה, הרבה חברים, וככל שאני שומעת את הרשימה הזו מתארכת אני יכולה לראות בעיני דמיוני איך האדם שמולי הולך ומקטין עצמו, כמו עליסה בארץ הפלאות, הולך וקטן וקטן וקטן במשעול בו האחרים רק גדלים וגדלים וגדלים; "וְשָׁם רָאִינוּ אֶת הַנְּפִילִים בְּנֵי עֲנָק מִן הַנְּפִלִים וַנְּהִי בְעֵינֵינוּ כַּחֲגָבִים וְכֵן הָיִינוּ בְּעֵינֵיהֶם." (במדבר מ"ג, לג).

מצויידים בכלי נשק מהטובים ביותר של ביקורת ושיפוטיות עצמית, וירוס התח"מ (חיים חסרי משמעות) מוכן ומזומן בכל רגע לצאת למתקפה חסרת רחמים על הנפש, על כל חיבור שכבר החל להיווצר שם בין חלקים היוצרים תחושת ערך עצמי ולבטלם, מייחסים כל מעשה או השג בעל משמעות לרוח שחלפה שם במקרה ולא לעצמי, מגייסים כל כלי אפשרי למוטט חוויה של ייחודיות ואוטנטיות ושלמות עם חוסר מושלמותנו. וכפי שכבר כתוב בתורה, החוויה לא נשארת בין כותלי הנפש, אלא מושלכת גם על אחרים וכאילו נכנסנו למוחם ומחשבותיהם אנו כבר קובעים עבורם כיצד אנו נראים בעיניהם. והנה מעגל הרשע מתחיל להסתובב.


כיצד יוצאים מזה?

ויקטור פרנקל, הוגה הלוגותרפיה וניצול השואה, הדגיש את הייחודיות של כל אדם ואת המשמעות האישית שכל אחד יכול למצוא בחייו. המשפט "כל אדם איננו בר חיקוי או החלפה" מבטא את הרעיון שכל אדם הוא חד-פעמי, בעל ערך ייחודי שאין לו תחליף.

פרנקל האמין שהמשמעות של חיינו אינה מוכתבת מבחוץ אלא נוצרת מתוך הדרך שבה אנו מתמודדים עם אתגרים, בוחרים לפעול ומגיבים לסבל. אישיותו, חוויותיו ובחירותיו של כל אדם הן ייחודיות ואי אפשר לשכפל אותן. לכן, אף אחד לא יכול להחליף אותנו במילוי הייעוד שלנו בעולם.

המשפט הזה הוא גם תזכורת לכך שאיננו אמורים להשוות את עצמנו לאחרים או לנסות להיות מישהו אחר. לכל אחד יש את הדרך הייחודית שלו למצוא משמעות, ליצור קשרים ולהשפיע על העולם. אני אוהבת להסתכל על ייחודיות זו גם מעיני עולם הגוף: אם לכל אחד מאיתנו יש DNA כל כך ייחודי שאין עוד בעולם עוד אחד כמוהו, כך שאם יקחו כעת שערה משעות ראשך, תוך שעות יוכלו לדעת למי היא שייכת מתוך מיליארדי אנשים בעולם, כך גם אם היתה לנו יכולת לדגום את ה-DNA הנשמתי שלנו, היינו מקבלים אותה תוצאה. זו לא תצורת ייחודיות שמעידה על נרציזם, או על "אני ואין בלתי", אלא קבלה צנועה אך משמעותית שלא הגעתי לעולם הזה במקרה או בטעות, אלא כי למצרף המיוחד הזה של ה-DNA הגופני והנשמתי שלי יש תפקיד ואין לי תחליף של מי שימלאו.

בקליניקה יש לי פוסטר שבני הביא לי פעם, אליו אני מסבה את עיני היושב מולי. כתוב בו משפט שנשמע קלישאי משהו, אך כל כך עמוק ומתכתב היטב עם דבריו של פרנקל: "You don't have to be anything other than yourself".


איך האדם אמור למצוא את משמעות חייו?

ויקטור פרנקל טען שמשמעות החיים אינה משהו שניתן "לקבל" או "למצוא" באופן חד-משמעי, אלא משהו שכל אדם יוצר דרך התנסויותיו, בחירותיו והדרך שבה הוא מגיב למציאות. לפי גישתו – הלוגותרפיה, משמעות החיים אינה אחידה לכל האנשים, אלא אישית ודינמית, משתנה בהתאם לנסיבות החיים.


כיצד עושים זאת בפועל?

1️⃣ על ידי עשייה ותרומה לעולם

אדם מוצא משמעות כשהוא יוצר, פועל ותורם – בין אם זה דרך עבודה משמעותית, אומנות, יצירה, או עשייה שמביאה ערך לאחרים. עשייה שמרגישים בה סיפוק ושיש לה תכלית מעבר לעצמך, יכולה לעזור למצוא משמעות.

2️⃣ על ידי חוויות ואהבה

פרנקל טען כי חוויות עמוקות של אהבה, קשרים עם אנשים, חוויות טבע, תרבות, ואומנות – מעניקות משמעות. לאהוב ולהיות אהוב, להיות מחובר לאחרים ולעולם – זה מקור משמעות עמוק.

3️⃣ על ידי ההתמודדות עם סבל וקשיים

גם בזמנים קשים, האדם יכול למצוא משמעות בכך שהוא בוחר באיזו גישה להתמודד עם המציאות. פרנקל, שחווה את השואה, טען כי אף אחד לא יכול לקחת מאיתנו את החירות הפנימית להחליט כיצד נגיב למה שקורה לנו. דרך קבלת סבל כחלק מהחיים ומציאת דרך להעניק לו משמעות – אדם יכול למצוא תכלית גם בתוך כאב.

4️⃣ על ידי לקיחת אחריות אישית

המשמעות אינה נמצאת "בחוץ" אלא נוצרת מתוך הבחירות שאנו עושים. פרנקל האמין כי כל רגע בחיים הוא שאלה שהחיים שואלים אותנו, ואנו צריכים לתת לו תשובה באמצעות המעשים שלנו.

מה זה אומר בפועל?

אם אתה מחפש משמעות –✔ שאל את עצמך: מה חשוב לי באמת? מה גורם לי להרגיש חי? כיצד אני יכול להשפיע על אחרים?✔ נסה להיות פתוח לחוויות, קשרים ואתגרים – כי לעיתים המשמעות מופיעה מתוך הדרך, לא כמשהו שצריך "למצוא".✔ זכור שגם בזמנים קשים, יש בך את היכולת לבחור כיצד לפרש ולהגיב למציאות שלך.

💡 בסופו של דבר, המשמעות אינה דבר קבוע – היא תהליך, מסע מתמשך שנבנה מתוך החיים עצמם.

 

ומה יכול להרוס את כל זה?

התהליך של מציאת משמעות בחיים יכול להיפגע ממספר גורמים פנימיים וחיצוניים, מהר יותר משהמיינד שלנו מזהה ש"הוירוס" חזר. הנה כמה מהמכשולים המרכזיים:

1️⃣ פחד ושיתוק מקבלת החלטות

החיים מציבים בפנינו בחירות רבות, ולעיתים הפחד מלטעות או מכישלון גורם לנו לקפוא במקום. כשאנחנו נמנעים מלקבל החלטות משמעותיות, אנחנו עלולים להרגיש תקועים וללא תחושת משמעות.

2️⃣ חיפוש משמעות במקום הלא נכון

אם אדם מנסה למצוא משמעות רק דרך הצלחה חיצונית (כסף, סטטוס, כוח), הוא עלול לגלות שהדברים האלו ריקים מתוכן כשהם לבדם. משמעות אמיתית נבנית מתוך עומק פנימי ולא מתוך הישגים חומריים בלבד.

3️⃣ חיים על "אוטומט" וחוסר חיבור פנימי

כאשר אדם נסחף בתוך השגרה בלי לעצור ולשאול את עצמו "למה אני עושה את מה שאני עושה?", הוא עלול למצוא את עצמו חי חיים שלא באמת מתאימים לו. אם אין חיבור לערכים ולתחושות הפנימיות, קשה למצוא משמעות אמיתית.

4️⃣ ריכוז יתר בעצמי והימנעות מקשרים משמעותיים

פרנקל הדגיש שמערכות יחסים, אהבה ותרומה לאחרים הם חלק משמעותי ממשמעות החיים. אדם שמתמקד רק בעצמו ועלול להזניח את הקשרים הרגשיים עם הסביבה, עלול להרגיש ריקנות.

5️⃣ חוסר מוכנות להתמודד עם סבל

חלק בלתי נפרד מהחיים הוא כאב ואתגרים. אנשים שמנסים לברוח מכל קושי, במקום להעניק לו משמעות ולהפוך אותו לצמיחה, עלולים להרגיש שחייהם חסרי ערך ברגעי משבר.

6️⃣ השוואתיות ותחושת חוסר ערך

כשאדם עסוק כל הזמן בלראות איך אחרים חיים ומה הם משיגים, הוא עלול להרגיש שהוא לא מספיק טוב, לא בכיוון הנכון, או חסר משמעות. כל אדם הוא ייחודי, והשוואה תמידית רק מערערת את הדרך האישית שלו.

7️⃣ חוסר אחריות על החיים האישיים

כשאדם מאשים את הנסיבות, החברה, ההורים או אחרים במצבו, הוא מוותר על הכוח שלו ליצור משמעות בעצמו. פרנקל טען שהחיים שואלים אותנו שאלה בכל רגע – והתשובה היא הדרך שבה אנו בוחרים לפעול.


מהחוויה האישית שלי הן כמטפלת והן כאדם המתמודד בפני עצמו עם אתגרי העולם הזה, אוכל לומר כי כיוונון המודעות לאן הולכות מחשבותינו, וזיהוי הדפוס הידוע והמקובל והתבניתי בהן מופיעות הצהרות "הוירוס" במחשבותינו, הרגשות שהוא יוצר ולאחר מכן תגובת הגוף כרצון לעצור הכל ולרדת מהרכבת, עוזר לי לתפוס מהר יותר מה הכיוון אליו אני הולכת כעת. ואם אני בוחרת שלא להכנע לו, אעזר בדרך אותה התווה ויקטור פרנקל בגישת הלוגותרפיה, אשאל עצמי מה חשוב לי, וכיצד אני על ייחודיותי וה-DNA הנשמתי ששייך רק לי ואין עוד אחד כמוהו בעולם, אוכל לעשות משהו על מנת להרגיש אחרת בין אם זה על ידי עשייה או כיוונון מיתרי המיינד שלי עד שינגנו בתדר צלול, מאוורר ומפיח חיים.

 
 

Comments


bottom of page